Разрастването на COVID-пандемията е на път да срине и зимният туристически

...
Разрастването на COVID-пандемията е на път да срине и зимният туристически
Коментари Харесай

И зимните ни курорти ще разчитат основно на българските туристи

Разрастването на COVID-пандемията е на път да срине и зимният туристически сезон. Ски-курортите ни са мощно обезпокоени, че се повтаря обстановката от лятото - фрапантен спад на резервации от чужбина и анулиране на към този момент направените.

Туроператори се оплакват, че при започване на октомври записванията за ски-ваканция са едвам 5% в съпоставяне с други години.

" При тези рестриктивни мерки за пътешестване в Европа никой не смее да се запише ", разяснява за " Сега " Димитър Попов, неотдавна определен за ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА).

Той уточни, че от ден на ден туроператори в Европа надигат глас за отхлабване на излишно високите съгласно тях ограничавания, които обричат и туристическата, и авиационната промишленост за години напред. " Пораженията на ковид се отъждествяват надали не на терористични актове и естествени бедствия, а това не е по този начин ", споделя Попов. И дава примери с държавни управления, оповестили за рискови цели страни, с което на процедура затварят границите. " В момента в Дания са сложили ограничаващ аршин 30 новозаразени на 100 000 души, което слага цяла Европа в оранжев код. Необходимо ли е това? ", пита Попов.

Браншът упорства да се прави районна оценка на риска и вместо да се стопира пътуването до цяла една страна, рестриктивните мерки да са за избрани области , по този начин както прави Германия. А немски туроператори оферират да се отстрани в Европа повсеместното карантиниране и вместо него да се въведат PCR тестове при завръщане от почивка или екскурзия в чужбина.

В събота стана ясно, че страните-членки в Европейски Съюз стартират да договарят общ способ, по който да бъдат определяни безвредните и рисковите дестинации за пътешестване в изискванията на Covid-19. Това би трябвало да сложи край на объркването къде може да се пътува, понеже отделните страни постановат свои разнородни ограничавания за влизане.

" България също би трябвало да упорства за унищожаване на прекомерно високите рестрикции за пътешестване ", приканват от АБТТА. " Ако няма изясненост по какъв начин ще се пътува в Европа, жертван ще е освен туризмът тази зима, само че и за идващото лято, тъй като чартърните стратегии за тогава се възнамеряват още занапред ", споделя Попов.

По всичко проличава, че българските туристи ще бъдат главните гости и на зимните курорти. Хотелите оферират при ранни записвания цени за ски-почивка с 30-40% по-ниски. Активност от страна на българските туристи обаче се чака едвам от края на ноември.

Разчита се и на гости от прилежащите страни - Румъния, Гърция, Турция, Македония, които идват на отмора у нас със личен превоз. Но всички от по-далечни дестинации - Англия, Израел, Русия, Дания, към този момент остават затворени. 

" За поредна година се обрисува едно много огромно предизвикателство пред зимните курорти. От една страна, сме подвластни от климатичните условия и съществуването на сняг, от друга - от ковид. Към момента вървим устойчиво, само че и непредсказуемо - доказаните резервации са към 40% от миналогодишните, само че се очакват и анулации. Като се вземе поради какво се случва и какво следва, считаме това за триумф ", уточни пред Блумбърг тв Мариян Беляков , изпълнителен директор на " Пампорово " АД.

По думите му с помощта на тактиката на курорта от близо десетина година да притегля повече български туристи - близо 70% от гостите, сезонът ще бъде избавен.  " Това ще бъде постоянен тренд и през идващите години, само че неизбежно ще стигне лимита си ", споделя Беляков.

Трите най-активни групи чужденци в Пампорово тази зима ще бъдат ирландци, турци и гърци.  " Броят на предварителните резервации при ирланците е изненадващо висок, само че те са извънредно внимателни на тематика Covid-19. Турският пазар също е доста значим за нас и ние продължаваме да се борим за облекчване на визовия режим посредством въвеждането на електронни визи. Резервациите от Турция обаче се вършат на малко по-късна фаза - средата на ноември и до януари. Тенденциите при резервациите на гръцки туристи също са положителни ", споделя Беляков.

С рекламата, че планината е едно от най-безопасните места, Пампорово се готви за новия зимен сезон, инвестирайки в цифрови услуги, които да подсигуряват сигурност в ски-зоната и хотелите. Те включват нова платформа за онлайн-покупка на безконтактни лифт-карти и ски-пакети, слагане на разнообразни места на устройства за сканиране на код или ваучер, изнесени офиси в планината. Стартира и нова стратегия за деца и младежи от 12 до 18 години, която ще включва лиф-карти и ски-услуги на преференциална цена от 49 лв.. 

В Банско също се готвят за по-различен сезон. Там се прави нова организация за прилагане на лифта - туристите ще се редят на опашка по един на разстрояние 1 метър, като в 8-местните кабинки ще се качват единствено по четирима освен това наложително с маска, обясниха тези дни от фирмата-концесионер " Юлен ". 

Няма да бъдат затваряни зимни курорти , нито цели обитаеми места, увери тези дни основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев на конгрес с представители на сектора. Според него няма заплаха от заразяване с ковид в хотелите, ски-лифтовете и другите уреди, в случай че се съблюдават ограниченията за обществена отдалеченост. Не се плануват и спомагателни, по-строги ограничения за ограничение на епидемията, регистрира се, че сегашните правят работа, като ще се реагира съгласно обстановката тук-там.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР